Familien Frost og deres Fri sofa - Hjelle

Familien Frost og deres Fri sofa

En solfylt novembermorgen fikk vi komme på besøk hos industridesigner Sondre Frost Urstad og hans kone Karin Knardahl Frost. Huset ligger i det nydelige boligområdet Giskehagen i Oslo som har en helt spesiell historie. Da de skulle innrede bibliotek/tv stue falt valget på vår Fri sofa på grunn av dens komfort og design. Vi tok en prat rundt møbler, interiør og historien til det spesielle huset.

Hvem: Sondre Frost Urstad og hans familie
Hvor: Giskehagen, Oslo
Hva: Fri
Foto: Pernille Münster

Tomten, som var på 29 mål, ble kjøpt av grosserer Ole Olsen Bull i 1915. Han ønsket å bygge bolig til seg og sin familie. Bull var leder av firmaet A/S Stormbull og en betydelig person innen norsk næringsliv.

Brødrene Carl og Jørgen Berner, begge anerkjente arkitekter, fikk i oppdrag å tegne hovedhus og sidebygning. Da hovedhus og kuskebolig stod ferdige ble det anlagt en elegant hage. Dette var det selveste slottsgartner Josef Nickelsen som stod for.

Interiøret i den herskapelige villaen ble heller ikke overlatt til tilfeldighetene. Kunstmaleren og dekoratøren Oluf Wold Thorne, best kjent som en av Holmsbumalerne, ble engasjert for å dekorere veggene i dagligstue og spisestue. Møblementet i dagligstuen ble tegnet av Jørgen Berner. Han var kjent som en dyktig designer av møbler.

I dag er hovedhuset omgjort til tre store leiligheter der den ene rommer familien Frost Urstad.

– Hva er deres forhold til Hjelle?

Min nylig avdøde bror og jeg etablerte industridesignkontoret Frost Produkt for 20 år siden i Oslo. Vi kom fra England der vi hadde jobbet og studert og ble raskt en del av det lille, men veldig positive og fremadstormende designmiljøet i Norge. Vi delte verksted og hadde flere samarbeidsprosjekter med blant annet Norway Says, som da var med å fornye utrykket og interessen rundt Hjelle. Vi jobber ikke selv med møbeldesign utover komplekse kontorstoler for Håg, men har fulgt med Hjelle siden den gang da det er et spennende norsk møbelfirma og vi har flere venner som tegner for dere.

– Hva var viktig for dere når dere skulle velge sofa?

Da vi skulle innrede bibliotek/tv-stue så vi etter en sofa som skulle være veldig god å slappe av i for hele familien, uten at den skulle være for voluminøs eller visuelt dominant. Vi ønsket heller ikke de generiske tv-modul sofaen.

– Hva gjorde at dere valgte Fri sofaen?

Vi kjente til Fri fra tidligere. Den opplevdes som forfriskende da den ble lansert og står seg veldig godt synes vi. Den kombinerer det klassiske 60-talls Skandiaformatet med luft mellom sete og gulv med nydelige proporsjoner og detaljer som spennet i ytterflatene og overgangen fra sitteputene til vangene. Dette gir den et kontemporært men likevel tidløst uttrykk. Da veggene i rommet er i en mettet blåfarge valgte vi å bestille sofaen i en lysgrå som kontrasterte. Sofaen er svært behagelig i ullstoffet Bardal. Det er veldig god sittekomfort samtidig som den ikke oppleves som vanskelig å komme opp og ned av. Kombinert med den matchende puffen så fungerer det som en chaise lounge uten å være like rigid. Jonas Stokke, som har tegnet soafen, er også en god venn noe som gjør det ekstra hyggelig når det er et så godt produkt.

– Hvordan vil dere beskrive deres interiørstil og hvilke prinsipper tenker dere på når dere innreder?

Sondre er naturligvis preget av yrket sitt, med interesse for designhistorie, det han kaller varm minimalisme og norsk design, men det hele blir balansert med Karins klassiske, men også lekende, touch og arvede objekter med affeksjonsverdi. Vi har samlet på møbler og objekter siden vi var i tidlig 20-årene, og miksen har fungert godt i alt fra etterkrigs arbeiderleilighet, 80-talls rekkehus og nå til del av en klassisk herregård. Godt designede møbler og objekter i gode materialer lar seg stort sett kombinere uavhengig av stil og epoke.